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APPENDIX B 
 

NON-DOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 
 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one 

year from the date of the decision.  If you wish to continue the seal on those 

materials beyond the one-year period, you must make a formal request no later 

than thirty days prior to the expiration of the year explaining the reasons why 

you believe such extension is necessary. 

2. You are subject to the following fees, and you must remit them regularly.  

Per the instructions in Decision (D.) 00-10-028, the Combined California PUC 

Telephone Surcharge Transmittal Form must be submitted, even if the amount 

due is $0. 

a. The current 1.15% surcharge applicable to all intrastate 
services except for those excluded by D.94-09-065, as modified 
by D.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone 
Service (Pub. Util. Code § 879; Resolution T-17071, dated 
March 1, 2007, effective April 1, 2007); 

b. The current 0.37% surcharge applicable to all intrastate 
services except for those excluded by D.94-09-065, as 
modified by D.95-02-050, to fund the California Relay 
Service and Communications Devices Fund (Pub. Util. 
Code § 2881; Resolution T-17072, dated March 1, 2007 
effective April 1, 2007); 

c. The user fee provided in Pub. Util. Code §§ 431-435, which is 
0.18% of gross intrastate revenue for the 2007-2008 fiscal year 
(Resolution M-4819); 

d. The current 0.210% surcharge applicable to all intrastate 
services except for those excluded by D.94-09-065, as 
modified by D.95-02-050, to fund the California High Cost 
Fund-A (Pub. Util. Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
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App. B, Rule 1.C; set by Resolution T-16963, effective 
January 1, 2006); 

e. The current 1.30% surcharge applicable to all intrastate 
services except for those excluded by D.94-09-065, as modified 
by D.95-02-050, to fund the California High Cost Fund-B 
(D.96-10-066, p. 191, App. B, Rule 6.F.; Resolution T-17078, 
dated March 1, 2007 effective April 1, 2007); and 

f. The current 0.130% surcharge applicable to all intrastate 
services except for those excluded by D.94-09-065, as modified 
by D.95-02-050, to fund the California Teleconnect Fund (set 
by Resolution T-16888, effective January 1, 2006).    

These fees change periodically.  In compliance with Resolution 
T-16901, December 2, 2004, you should check the joint tariff for 
surcharges and fees filed by Pacific Bell (dba SBC California) and 
apply the current surcharge and fee amounts in that joint tariff on 
your end user bills until further revised. 

3. You are exempt from Rule 18(b) of the Commission’s Rules of Practice and 

Procedure. 

4. You are exempt from Pub. Util. Code §§ 816-830. 

5. You are exempt from Pub. Util. Code § 851 when the transfer or 

encumbrance serves to secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this 

proceeding with the Director of the Communications Division. 

7. You are authorized to file with this Commission tariff schedules for the 

provision of the services granted in your certificate of public convenience and 

necessity.  You may not offer these services until tariffs are on file.  Your initial 

filing shall be made in accordance with General Order 96-B, (D.07-01-024) and 

the Telecommunications Industry Rules (D.07-09-019) as a Tier II Advice Letter, 

and shall be effective not less than one day after filing.  You shall comply with 

the provisions in your tariffs. 
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The effectiveness of your future tariffs is subject to General Order 96-B and 

the Telecommunications Industry Rules. 

8. Tariff filings shall reflect all fees and surcharges to which applicant is 

subject, as noted above. 

9. Applicant shall file a service area map as part of its initial tariff. 

10. Prior to initiating service, you shall provide the Manager of the 

Commission’s Consumer Affairs Branch with your designated contact person(s) 

for purposes of resolving consumer complaints and the corresponding telephone 

number(s).  This information shall be updated if the name or telephone number 

changes, or at least annually. 

11. You shall notify the Director of the Communications Division in writing of 

the date interLATA service is first rendered to the public within five days after 

service begins and again within five days of when intraLATA service begins. 

12. You shall keep your books and records in accordance with the Uniform 

System of Accounts specified in Title 47, Code of Federal Regulations, Part 32. 

13. In the event your books and records are required for inspection by the 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the 

Commission’s offices or reimburse the Commission for the reasonable costs 

incurred in having Commission staff travel to your office. 

14. You shall file an annual report with the Director of the Communications 

Division, in compliance with GO 104-A, on a calendar-year basis, using the 

information request form developed by Commission staff and contained in 

Appendix B.  You shall file an annual affiliate transaction report with the 

Director of the Communications Division, in compliance with D.93-02-019, on a 

calendar year basis, using the form developed by the Commission staff and 

contained in Appendix C. 
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15. You shall ensure that your employees comply with the provisions of Pub. 

Util. Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

16. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months after 

the effective date of this order. 

17. Pub. Util. Code § 708 requires public utilities to provide ID badges to all 

employees with a format specified in that Section, and employees to present that 

badge when they request entry to customer or subscriber premises.  You shall 

send a letter to the Director of the Communications Division within 60 days of 

the effective date of this order declaring that you have issued the required 

badges. 

18. If you are 90 days or more late in filing an annual report or in remitting the 

fees listed above, Communications Division shall prepare for Commission 

consideration a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the 

written permission of Communications Division to file or remit late. 

19. If your company is planning to discontinue service or to file for 

bankruptcy, you are required to contact the Bankruptcy Coordinator in the 

Communications Division immediately.  Please ask us for instructions in your 

particular circumstances; our rules are designed to ensure that your 

telecommunications customers receive adequate notice and are minimally 

inconvenienced.  Your compliance is necessary so that you are not penalized for 

failure to follow Commission rules. 

20. Beginning December 6, 2004, you must abide by the Consumer Protection 

Rules contained in General Order 168. 

 
(END OF APPENDIX B) 
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APPENDIX C 
 
 
TO:  ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 
 
Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public 
Utilities Commission to require all public utilities doing business in California to 
file reports as specified by the Commission on the utilities’ California operations. 
 
A specific annual report form has not yet been prescribed for the California 
interexchange telephone utilities.  However, you are hereby directed to submit 
an original hardcopy and a machine readable electronic copy using Microsoft 
Word or compatible format of the information requested in Appendix B pages 2 
and 3 no later than March 31st of the year following the calendar year for which 
the annual report is submitted. 
 
Address your report to: 
 

Director, Communications Division 
California Public Utilities Commission 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102-3298 

 
Failure to file this information on time may result in a penalty as provided for in 
Pub. Util. Code §§ 2107 and 2108. 
 
If you have any question concerning this matter, please call (415) 703-2883. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 
 
To be filed with the Director, Communications Division, California Public 
Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, Room 3107, San Francisco, CA 
94102-3298, no later than March 31st of the year following the calendar year for 
which the annual report is submitted. 
 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be 
contacted concerning the reported information. 

4. Name and title of the officer having custody of the general books of 
account and the address of the office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole 
proprietorship, etc.). 

If incorporated, specify: 

a. Date of filing articles of incorporation with the Secretary of State. 

b. State in which incorporated. 

6. Commission decision number granting operating authority and the 
date of that decision. 

7. Date operations were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the utility.  
State if affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly-held corporation. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year for which information is 
submitted. 
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11. Income statement for California operations for the calendar year for 
which information is submitted. 

 

 

 

(END OF APPENDIX C) 
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Appendix D 
 

CALENDAR YEAR AFFILIATE TRANSACTION REPORT 

 

1. Each utility shall list and provide the following information for each affiliated entity 
and regulated subsidiary that the utility had during the period covered by the 
annual Affiliate Transaction report. 

• Form of organization (e.g., corporation, partnership, joint venture, strategic 
alliance, etc.); 

• Brief description of business activities engaged in; 

• Relationship to the utility (e.g., controlling corporation, subsidiary, regulated 
subsidiary, affiliate); 

• Ownership of the utility (including type and percent ownership); 

• Corporate officers. 

2. The utility shall prepare and submit a corporate organization chart showing any 
and all corporate relationships between the utility and its affiliated entities and 
regulated subsidiaries listed in #1 above.  The chart should have the controlling 
corporation (if any) at the top of the chart; the utility and any subsidiaries and/or 
affiliates of the controlling corporation in the middle levels of the chart and all 
secondary subsidiaries and affiliates (e.g., a subsidiary that in turn is owned by 
another subsidiary or and/or affiliate in the lower levels.  Any regulated subsidiary 
should be clearly noted.  

3. For a utility that has individuals who are classified as “controlling corporations” of 
the competitive utility, the utility must only report under the requirements of #1 
and #2 above any affiliated entity that either (a) is a public utility or (b) transacts 
any business with the utility filing the annual report excluding the provision of 
tariffed services. 

4. Each annual report must be signed by a corporate officer of the utility stating under 
penalty of perjury under the laws of the State of California (CCP 2015.5) that the 
annual report is complete and accurate with no material omissions. 

5. Any required material that a utility is unable to provide must be reasonably 
described and the reasons the data cannot be obtained, as well as the efforts 
expended to obtain the information, must be set forth in the utility’s annual Affiliate 
Transaction Report and verified in accordance with Section 1-F of Decision 93-02-
019. 
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6. Utilities that do not have affiliated entities must file, in lieu of the annual 
transaction report, an annual statement to the Commission stating the utility had no 
affiliated entities during the report period.  This statement must be signed by a 
corporate officer of the utility stating under penalty of perjury under the laws of the 
State of California (CCP 2015.5) that the annual report is complete and accurate 
with no material omissions. 

 

(END OF APPENDIX D) 
 




