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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION 
OF THE STATE OF CALIFORNIA 

 

 

Application of San Diego Gas & Electric 
Company (U902E) For Authority To 
Implement Optional Pilot Program To 
Increase Customer Access To Solar 
Generated Electricity. 
 

 
A.12-01-008 

(Filed January 17, 2012) 
 

 

OPENING BRIEF OF DIVISION OF RATEPAYER ADVOCATES  
ON LEGAL ISSUES 

 
The Division of Ratepayer Advocates (DRA) hereby responds to Administrative 

Law Judge (ALJ) Angela Minkin’s Ruling of March 13, 2013 asking for legal briefing on 

whether San Diego Gas & Electric Company’s (SDG&E) proposed community solar 

programs comply with the Renewable Portfolio Standard (RPS) and Direct Access (DA) 

rules.  Because several of the questions raise issues that are not central to DRA’s position 

on the case, DRA does not answer all questions but may file a reply brief responding to 

others’ comments.  

Question 1.  Explain how transferring megawatts (MW) procured under the 

Connected to the Sun (CTTS) program and then subsequently used to meet SDG&E’s 

[RPS] program requirements can be done in a manner legally consistent with the 

requirements of the RPS program? Specifically, with respect to the MWs from contracts 

already signed by SDG&E, explain how MWs procured under the CTTS program can be 

transferred consistent with RPS program requirements if the Renewable Energy Credits 

(REC) associated with the MW have been or will be used by SDG&E to meet its RPS 

program requirements? 

Answer 1.  DRA will await others’ briefs and, if necessary, provide a response in 

its reply brief.   
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Question 2.  Explain how SDG&E’s decision to structure CTTS so that SDG&E 

will potentially be voluntarily exceeding the 33% RPS target in 2020 is consistent with 

the RPS statute. Identify the specific provisions of the statute and explain how the CTTS 

program is aligned with the RPS statute.  For example: (a) how would SDG&E address 

issues related to renewable energy credits as defined in §399.12.(h)?; (b) in the event of 

over-procurement of RPS generation by SDG&E as a result of the CTTS, how would the 

de minimis increase in rates standard be upheld in §399.15(f)?; and (c) how would the 

CTTS procurement be deemed consistent with the least-cost best-fit requirements of § 

399.13(a)(4)(A)? 

Answer 2.  The statute appears to allow voluntary programs that exceed the RPS 

requirements.  Public Utilities (P.U.) Code § 399.15(b)(3) states: “A retail seller may 

voluntarily increase its procurement of eligible renewable resources beyond the 

renewables portfolio standard procurement requirements.”  By the same token, the 

Commission engages in Resource Adequacy (RA) efforts and Long-Term Procurement 

Planning (LTPP) to ensure that the State does not have – and ratepayers do not fund – 

more generation than is necessary to serve forecasted load.  Thus, any voluntary 

programs that impact non-participating customers’ rates must comply with the 

Commission’s limits on future procurement set forth in decisions in the RA and LTPP 

proceedings, and may not propose to procure resources in greater amounts than allowed 

there.  Alternatively, to the extent that CTTS capital costs and expenses are collected 

exclusively from CTTS customers and excluded from ratemaking (i.e., not incorporated 

in the utility’s base revenue requirement and rates), SDG&E can exceed the 33% RPS 

target without issue. 

On (a), regarding § 399.12(h), DRA will await others’ briefs and, if necessary, 

provide a response in its reply brief.   

(b) The de minimis reference in P.U. Code § 399.15(f) refers to a different 

situation – that where a utility may be excused from meeting the RPS requirement 

because the cost of such procurement is too high to comport with the statute’s “cost 
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limitation” requirement – unless such cost is de minimis.
1
  Here, by contrast, the 

Commission faces the opposite situation, where the utility is not seeking leave to procure 

less than its RPS requirements – i.e., “refrain from entering into new contracts or 

constructing facilities” that would allow it to “meet[] the [RPS] requirements” – but 

instead is seeking leave to procure potentially more than the RPS statute would require by 

implementing a voluntary program in which ratepayers can choose to participate.  

However, the de minimis principle in § 399.15(f) must be interpreted to apply 

consistently to situations where the IOU seeks permission to procure either less or more 

than the required 33 percent.  Otherwise, the IOU could get around the de minimis 

principle in § 399.15(f) simply by calling expensive procurement a “voluntary” program.   

Moreover, protecting non-participating ratepayers from bearing the costs of a voluntary 

renewable program is consistent with § 399.15(f)’s principle of protecting ratepayers 

from excessive costs of the mandatory RPS. 

Thus, DRA agrees with the implication of the question that procurement that 

causes more than de minimis cost impact for ratepayers is potentially barred by P.U. Code 

§ 399.15(f).  At a minimum, as noted earlier in this response, the IOUs may not pass on 

to ratepayers the costs for more resources than the relevant RA and LTPP decisions 

allow.  To ensure that the de minimis principle is upheld, the Commission could require 

that non-participating ratepayers bear no cost or risk related to the CTTS, and that all cost 

and risk be borne by the CTTS participants.  Specifically, CTTS capital costs and 

expenses should be collected exclusively from CTTS participants and excluded from 

ratemaking. 

It is too early to determine whether CTTS will cause over-procurement of 

resources that cannot be banked under the RPS rules in P.U. Code § 399.13(a)(4)(B), and 

                                                 
1 The full provision reads as follows: 

      (f) If the cost limitation for an electrical corporation is insufficient to support the projected costs of 
meeting the renewables portfolio standard procurement requirements, the electrical corporation may 
refrain from entering into new contracts or constructing facilities beyond the quantity that can be procured 
within the limitation, unless eligible renewable energy resources can be procured without exceeding a de 
minimis increase in rates, consistent with the long-term procurement plan established for the electrical 
corporation pursuant to Section 454.5. 
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whether, even if they can be banked, the over-procured resources would be more 

expensive than resources procured in the RPS procurement period for which they are due.  

If such over-procurement could be banked, and were not more expensive than resources 

procured later, the over-procured resources might meet the de minimis rule by costing 

less than or the same as resources procured in the RPS compliance period, and thus in 

compliance with the statute.  If, on the other hand, the over-procured resources are more 

expensive than resources procured in the relevant compliance period – i.e., because the 

cost of renewables procurement continues to decrease – such over-procurement may 

violate the de minimis rule.  The most straightforward way to ensure that over-

procurement does not impact non-participating customers’ rates would be to have 

complete separation of CTTS procurement and SDG&E’s RPS procurement. 

Finally, it does not make sense to define what is de minimis under the RPS statute 

on a one-off basis in this case except to say that the term implies a very small cost.  As 

the Oxford English Dictionary definition establishes, the term derives from the Latin 

phrase de minimis non curat lex and means the amount is “too trivial or minor to merit 

consideration, especially in law.”
2
   

(c) DRA understands that the Commission is examining the least-cost best-fit 

parameters, including potential revisions to the investor owned utilities’ least-cost best-fit 

methodologies, in the RPS proceeding, Rulemaking (R.) 11-05-005.  The RPS 

proceeding is the better place to make determinations about whether and how voluntary 

programs can meet the least-cost best-fit parameters.  Two principles should guide that 

determination, as noted above:  1) CTTS must meet the de minimis rule, and 2) SDG&E 

may not procure more in a voluntary program than allowed in the Commission’s RA and 

LTTP decisions.   

Question 3.  What entity or agency will be responsible for tracking ownership of 

RECs in each aspect of the program? What safeguards will SDG&E put in place to avoid 

duplicative “green”? 

                                                 
2 http://oxforddictionaries.com/definition/english/de%2Bminimis. 
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Answer 3.  DRA understands SDG&E intends to use the Western Renewable 

Energy Generation Information System (WREGIS).  The application specifies that 

SDG&E will retire the RECs associated with CTTS participants’ Sun Rate and Share the 

Sun subscriptions in a WREGIS subaccount that will not count toward SDG&E’s RPS 

requirement.  DRA may respond in its reply brief to others’ comments about safeguards.   

Question 4.  If SDG&E will purchase the energy directly from the generator under 

the CTTS program, explain what federal and state laws apply to the pricing of the 

transaction. 

Answer 4.  DRA will await others’ briefs and, if necessary, provide a response in 

its reply brief. 

Question 5.  Explain whether the generation associated with the CTTS program 

will meet the requirements of the Feed-In Tariff A.12-01-008 (FiT) program under 

§399.20? If not, explain why the FiT price is nevertheless a reasonable proxy for the 

CTTS program. 

Answer 5.  DRA will await others’ briefs and, if necessary, provide a response in 

its reply brief. 

Question 6.  The FiT price is based on an avoided cost analysis under federal law. 

Is avoided cost a consideration in setting the price for the CTTS program? 

Answer 6.  DRA will await others’ briefs and, if necessary, provide a response in 

its reply brief. 

Question 7.  If the CTTS program is not legally consistent with the Commission’s 

RPS program and statutory law, what changes to CTTS should be made to make the 

CTTS program consistent with RPS requirements? How, if at all, could the CTTS 

program be structured to have no impact and interaction with the RPS? If that case leads 

to SDG&E’s over-procurement of RPS-eligible generation (or any kind of generation), 

how would non-participant ratepayer indifference be maintained? 

Answer 7.  The simplest way to ensure the CTTS program is consistent with RPS 

requirements may be to restructure CTTS so that there is complete separation of CTTS 
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procurement and SDG&E’s RPS procurement.  The Commission should also require that 

all cost and risk of CTTS be borne by the CTTS participants.   

Question 8.  Explain whether the CTTS program should be incorporated into 

SDG&E’s annual RPS procurement plan, and if so how? If the CTTS program should not 

be incorporated into SDG&E’s annual RPS procurement plan, explain how consistency 

between CTTS and RPS procurement requirements could be maintained. 

Answer 8.  SDG&E should incorporate CTTS into its annual RPS procurement 

plan, because SDG&E proposes that it purchase for its RPS portfolio, with ratepayer 

funds, any resources procured for CTTS and not subscribed to by participants in the 

CTTS program.
3
  This proposal puts ratepayer funds at risk if CTTS participants do not 

subscribe to all procurement that is allocated to the CTTS program.   

More generally, SDG&E proposes to use both existing RPS contracts and RPS 

procurement mechanisms for CTTS, and SDG&E’s application suggests the possibility of 

expanding the initial CTTS pilot programs into larger programs.  SDG&E’s failure to 

account for this procurement in its broader RPS procurement plan may result in over-

procurement of RPS resources that violate the de minimis requirement in 

P.U. Code § 399.15(f), as discussed above.   

Question 9.  As set forth in the Scoping Memo and Ruling, explain whether or not 

the proposed CTTS programs comport with current policy and legal restrictions on direct 

access and discuss whether the programs raise any anti-competitive issues. 

/// 

/// 

/// 

 

 

                                                 
3 See illustration of over-procurement risk in slide 4 of SDG&E’s Workshop Day 3 presentation: 
http://www.sdge.com/sites/default/files/regulatory/SDG%26E%20Presentation%20-
%20ctts%20Workshop%203.pdf  
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Answer 9.  DRA will await others’ briefs and, if necessary, provide a response in 

its reply brief. 

 

Respectfully submitted, 

/s/ SARAH R. THOMAS   
SARAH R. THOMAS 
Staff Counsel 
 
 

Attorney for the Division of Ratepayer 
Advocates 
 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA  94102 
Phone:  415-703-2310 
Fax:  415-703-2262 

April 8, 2013      Email:  srt@cpuc.ca.gov 
 


