
442449 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION  
OF THE STATE OF CALIFORNIA 

 
 

Rulemaking regarding whether, or 
subject to what Conditions, the 
suspension of Direct Access may be 
lifted consistent with Assembly Bill 1X 
and Decision 01-09-060. 

 
Rulemaking 07-05-025 
  (Filed May 24, 2007) 
  
NOT CONSOLIDATED 

  
 
Order Instituting Rulemaking to 
Implement Portions of AB 117 
Concerning Community Choice 
Aggregation. 
 

 
Rulemaking 03-10-003 
(Filed October 2, 2003) 

 

 
 

OPENING BRIEF  
OF THE DIVISION OF RATEPAYER ADVOCATES  

ADDRESSING LEGAL ISSUES PERTAINING TO ELECTRIC  
SERVICE PROVIDER BONDING REQUIREMENTS 

 
 
CHARLYN HOOK 
Attorney for the Division of Ratepayer 
Advocates (R.07-05-025) 
Christopher Clay, Attorney (R.03-10-003) 
Martha Perez, Law Clerk 
 
California Public Utilities Commission 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA  94102 
Phone:  (415) 703-3050 
Email: chh@cpuc.ca.gov  
 

KE HAO OUYANG 
Public Utilities Regulatory Analyst  
Division of Ratepayer Advocates 
 
California Public Utilities Commission 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA  94102 
Phone:  (415) 703-1235 
E-mail: kho@cpuc.ca.gov 
 

  

F I L E D
01-24-11
04:59 PM



442449 1

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION  
OF THE STATE OF CALIFORNIA 

 
 

Rulemaking regarding whether, or 
subject to what Conditions, the 
suspension of Direct Access may be 
lifted consistent with Assembly Bill 1X 
and Decision 01-09-060. 

 
Rulemaking 07-05-025 
  (Filed May 24, 2007) 
  
NOT CONSOLIDATED 

  
 
Order Instituting Rulemaking to 
Implement Portions of AB 117 
Concerning Community Choice 
Aggregation. 
 

 
Rulemaking 03-10-003 
(Filed October 2, 2003) 

 

 
 
 

OPENING BRIEF  
OF THE DIVISION OF RATEPAYER ADVOCATES  

ADDRESSING LEGAL ISSUES PERTAINING TO ELECTRIC  
SERVICE PROVIDER BONDING REQUIREMENTS 

 
I. INTRODUCTION 

Pursuant to the Amended Scoping Memo and Ruling of the Assigned 

Commissioner and Administrative Law Judge of January 14, 2011 in docket R.03-10-003 

and the Administrative Law Judge’s Ruling Amending Procedural Schedule of January 7, 

2011 in docket R.07-05-025, the Division of Ratepayer Advocates (“DRA”) hereby 

submits its opening brief to address legal issues pertaining to the bonding requirement for 

Electric Service Providers (“ESPs”) and Community Choice Aggregators (“CCAs”).  In 

accordance with these rulings, parties were asked to submit their legal briefs in both of 

the above-captioned dockets, addressing the legal obligations arising under Pub. Util. 

Code § 394.25(e) on January 24, 2011.  DRA’s opening brief will: (1) explain the 

purpose and applicability of § 394.25(e), (2) summarize the Commission’s current 
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switching rules, and reentry fees; and (3) recommend that CCAs and ESPs be afforded 

the same treatment under § 394.25(e) for bonding purposes.   

II. PURPOSE AND APPLICABILITY OF § 394.25(e) 
The bonding requirement issue as applied to CCAs and ESPs arises under the 

statutory language of Pub. Util. Code § 394.25(e).  The primary legal issues raised by the 

parties are (a) whether section 394.25(e) requires both ESP and CCA customers to post a 

bond or insurance to cover reentry fees; and (b) whether the statute should be interpreted 

to protect only bundled utility customers, or should be read more broadly to protect both 

utility and ESP/CCA customers in the event of an ESP/CCA failure.  The statute reads: 

If a customer of an electric service provider or a community 
choice aggregator is involuntarily returned to service 
provided by an electrical corporation, any reentry fee imposed 
on that customer that the commission deems is necessary to 
avoid imposing costs on other customers of the electrical 
corporation shall be the obligation of the electric service 
provider or a community choice aggregator, except in the 
case of a customer returned due to default in payment or other 
contractual obligations or because the customer's contract has 
expired. As a condition of its registration, an electric service 
provider or a community choice aggregator shall post a bond 
or demonstrate insurance sufficient to cover those reentry 
fees. In the event that an electric service provider becomes 
insolvent and is unable to discharge its obligation to pay 
reentry fees, the fees shall be allocated to the returning 
customers.1 

A. The Plain Language of Public Utilities Code Section 
394.25(e) Extends the Bonding Requirements to ESPs and 
CCAs.  

The first sentence of the statute explicitly states that it “shall be the obligation of 

the electric service provider or community choice aggregator” to cover any reentry fees 

imposed on customers in the event they are “involuntarily returned to service provided by 

an electrical corporation” (emphasis added).  The second sentence provides that both the 

                                              
1 Pub. Util. Code § 394.25(e)   
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“electric service provider or a community choice aggregator” (emphasis added) shall 

post a bond or demonstrate insurance sufficient to cover those reentry fees” as a condition 

of registration.  Thus, section 394.25(e) clearly makes the obligation to post a bond or 

evidence of insurance applicable to both CCAs and ESPs alike.   

The last sentence of section 394.25(e), however, only address the situation of what 

happens if an electric service provider becomes insolvent and is unable to discharge its 

bonding obligation and cover the reentry fees.  In this situation, the statutes makes clear 

that the returning ESP customers will be responsible for the costs of the reentry fees.  

Presumably, since ESP customers are larger commercial customers, they at least have the 

option of looking for another ESP provider in the event of an ESP default, rather than 

returning to utility service and imposing costs on bundled customers.  The statute leaves 

open the question of whether CCA customers should also be held accountable for reentry 

fees in the event a CCA fails.  DRA does not make a specific recommendation on this last 

question at this time, but notes that CCA customers consist largely of residential 

customers, who do not have the same options as an ESP to look for another service 

provider; rather, they will have to return to utility service, which will adversely impact 

bundled customers.   

B. The Public Utilities Code Section 394.25(e) Bonding 
Requirements Should Be Interpreted to Protect Both the 
Bundled Customers and the ESP/CCA Customers.   

Secondly, it follows from these same provisions that the statute should be 

interpreted to protect ESP and CCA customers as well as bundled customers in the event 

that customers are involuntarily returned due to the failure or default of the ESP/CCA.  

The statute requires ESPs and CCAs to be responsible for reentry fees “necessary to 

avoid imposing costs on the other customers of the electric corporation” when a customer 

is “involuntarily returned to service provided by an electrical corporation.” The use of the 

term “electric/electrical corporation” here refers to utility service; however, the statute 

need not be read so narrowly as to limit any additional protections for ESP and CCA 

customers.   
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While the statute clearly intends to protect the bundled customers from costs 

imposed by involuntarily returning customers, section 394.25(e) occurs in Article 12, 

entitled “Consumer Protections,” which sets forth the various provisions for protecting 

customers of ESPs, including registration requirements, proof of financial viability, and 

provisions for handling of customer complaints.  Moreover, the statutory language allows 

the Commission to determine the appropriate amount of the reentry fee, which, should 

“avoid imposing costs on other customers of the electric corporation.”  The statute then 

provides that the ESP or CCA post a bond or demonstrate insurance “sufficient to cover 

those reentry fees” as a condition of its registration (§ 394.25(e) (emphasis added).)  

Thus, the statute sets forth the minimum requirements that the bond must cover, and does 

not limit the Commission’s ability to protect CCA and ESP customers in the event they 

become insolvent.     

III. CURRENT SWITCHING RULES  
Any bonding requirements established by the Commission will be intricately 

interwoven with the switching rules, therefore, DRA provides a brief summary of the 

current rules for Direct Access and CCA customers.     

A. Switching Rules, Minimum Stay Requirement and 
Transitional Bundled Service Rate 

1. Direct Access 
In adopting the current switching rules, the Commission sought to adopt switching 

rules that prevent placing any burden on bundled customers and promote customer 

choice.  Decision 03-05-034 adopted a three-year minimum commitment period so that 

Direct Access (DA) customers would not be able to come and go from bundled service 

without regard to the cost-shifting effects that may result.   

Customers must provide six month’s notice to transfer to DA service on the open 

enrollment date.  Notices are processed on a first come first serve basis, until the 

maximum allowable annual limit is reached.  Likewise, DA customers choosing to return 

to bundled utility service must also provide six month’s advance notice.  During the six 
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month waiting period, the customer may either remain with the ESP, or return to bundled 

service and pay the applicable transitional bundled service (TBS) rate (which is based on 

spot market prices).  After six months, returning customers are subject to the same 

pricing terms and conditions as apply to other (existing) bundled customers. 

Commission decision D.03-05-034 determined that when a DA customer is 

involuntarily returned to bundled service as a result of the ESP unilaterally discontinuing 

DA service, the DA customer may enter a 60-day “safe harbor,” without having an 

immediate candidate for a new ESP.  If a Direct Access Service Request (DASR) is not 

submitted by the end of the 60 days, the customer will be returned to bundled service and 

become subject to the same pricing terms and conditions as other bundled customers. 

2. Community Choice Aggregation 
Customers within a Community Choice Aggregation’s (CCA) service territory 

have the right to decline or “opt out” of CCA procurement service in the beginning 

during the CCA program’s two formal notification periods.  If the customer opts out, it 

will continue on as a customer of the utility; if the customer does not opt out during these 

two notification periods, it will be automatically enrolled in the CCA.  

Like ESPs, CCA customers also have the right to return to bundled service after 

the two formal notification periods end with six month’s advance notice.  During the six 

month waiting period, the customer may remain with the CCA or return to bundled 

service under the applicable TBS rate for six months.  Customers returning to bundled 

service without a six month advance notice will be placed under the applicable TBS rate 

for six months.  After six months, customers will be returned to bundled service and 

becomes subject to the same pricing terms and conditions as apply to other bundled 

customers. 

Pursuant to Commission decision D.05-12-041 and Public Utilities Code Section 

366.2(c)(11), CCA customers are to be treated like DA customers when they switch 

between procurement providers. 
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IV. WHAT SHOULD THE REENTRY FEE COVER?   
There are currently two types of reentry fees:  (1) a nominal administrative fee 

charged by the IOU to cover processing fees for the change of service; and (2) the 

obligation to pay the TBS rate described above for a the six month transitional period.  

Since the TBS rate is based on the spot market price, it could result in the returning 

customer paying a higher rate than other IOU customers for the six month period, 

resulting in a “fee.”  The TBS rate covers the IOU’s costs of incremental procurement 

resulting from the involuntarily returned customers, and thus protects bundled customers 

against cost-shifting.  If the spot market price is lower than the bundled customer rate, the 

returning customers would not have to pay any TBS fee.  At a minimum, the bond should 

continue to cover the existing reentry fees.   

V. CCA’S AND ESPS SHOULD BE AFFORDED THE SAME 
TREATMENT FOR BONDING PURPOSES.   

DRA’s position is that since Public Utilities Code section 394.25(e) explicitly 

imposes the obligation to post a bond or evidence of insurance sufficient to cover reentry 

fees on both CCAs and ESPs, and does not differentiate between the two, it makes sense 

that they be subject to the same bonding requirements.  This does not mean, however, 

that the amount of the bond would be exactly the same, but rather, that both CCAs and 

ESPs be subject to the same criteria for assessing the amount of the bond.   

DRA is familiar with the arguments of other parties, particularly the CCA’s, for 

why it should not be subject to the same bonding requirements as an ESP.  For example, 

the “Designated CCA Parties” have argued in R.03-10-003 that CCAs are likely to 

purchase long-term contracts and be adequately hedged, therefore unlikely to cease 

operations when energy prices increase significantly.2  They further imply that a “sudden, 

involuntary, en mass return” of CCA customers to bundled service is unlikely.3  And 

                                              
2 Joint Comments of the Designated CCA Parties on the Administrative Law Judge’s Ruling Setting Forth 
Bond Requirement Phase (July 14, 2008) at p. 12.   
3 Id. at p. 14 (emphasis in original).   
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finally, CCA parties point out that CCAs are governmental entities created for the benefit 

of the public rather than for pure profit, and as such will be held accountable to the public 

and open to public processes which make it less likely that it will suddenly cease 

operations.4  DRA points out that of these three reasons, only the latter actually sets 

CCA’s apart from ESPs, and DRA takes little comfort in the claim that because a CCA is 

a governmental entity, it might not run into financial difficulties that jeopardize its 

programs.  With regard to the first two reasons, DRA hopes that all load serving entities 

are likely to be better hedged and have a much greater portion of long term contracts, and 

that a sudden, en mass return of ESP customers to bundled service is not likely to 

reoccur, as it did in 2001, but such events are not easy to predict.  These factors should be 

taken into consideration in determining the amount of the bond for CCAs and ESPs alike.   

Moreover, while ESP customers are primarily commercial customers who have 

actively signed up for Direct Access service, CCA customers are mostly residential 

customers, and under the rules, they automatically become a CCA customer unless they 

follow specified rules for “opting out” of CCA service and continuing on with bundled 

service.  Thus, these CCA customers may be less informed about CCA risks and fees 

than the more savvy business customers.  Therefore, DRA sees no reason why CCA’s 

should have less stringent bonding requirements than ESPs.   

VI. CONCLUSIONS AND RECOMMENDATIONS 
In summary, DRA makes the following recommendations:   

• The bonding provisions should apply equally to CCA and ESP customers;  

• The bonding provisions should protect customers of the CCA/ESPs as well 

as the bundled customers, in the event of a CCA/ESP default; and 

• The bonding provisions should, at a minimum, continue to cover the 

administrative fees and six months TBS rate.  

                                              
4 Id. at 17.   
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DRA will provide testimony regarding the methodology for calculating the 

amount of the bond requirement for ESP customers in the Direct Access proceeding 

(R.07-05-025), and will address the whether circumstances warrant updating the bond 

calculation methodology proposed in the CCA proceeding (R.03-10-003) in future 

briefings, according the schedule adopted in two ALJ rulings.   
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