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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 
 
Rulemaking regarding whether, or subject to 
what Conditions, the suspension of Direct Access 
may be lifted consistent with Assembly Bill 1X 
and Decision 01-09-060. 
 

 
Rulemaking 07-05-025 
(Filed May 24, 2007) 

 
 

ASSIGNED COMMISSIONER’S RULING  
AMENDING SCOPE OF ISSUES 

RELATING TO DIRECT ACCESS PHASE-IN 
 

On November 18, 2009, an Assigned Commissioner’s Ruling (ACR) set 

forth the preliminary scope of issues to be addressed as a new sub-phase of this 

proceeding to implement provisions of Senate Bill (SB) 695 relating to direct 

access.  Among other things, SB 695 adds Section 365.1(b)1 to the Public Utilities 

Code, which amends the previously effective suspension of direct access, and 

requires the Commission to authorize prescribed increases in the maximum 

kilowatt-hour (kWh) limit on direct access transactions. 

This ruling clarifies and modifies the scope of issues to be addressed in this 

sub-phase, as necessary to implement a partial reopening of direct access by 

April 11, 2010.2  Other issues that are relevant to the partial reopening of direct 

access pursuant to Section 365.1(b), but that do not require immediate resolution 

                                              
1  All statutory references are to the Public Utilities Code. 

2  Since April 11, 2010 is on a Sunday, the last business day for concluding this  
sub-phase is April 9, 2010. 
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by April 11, 2010, will be deferred to a subsequent phase.  The modifications in 

scope set forth below are based on a review of parties’ procedural comments 

filed on December 7, 2009, as requested by the November 18 ACR. 

Additional Data Requirements Regarding the Utilities’ 
Levels of Direct Access 
Although each investor-owned utility (IOU) has provided load data 

regarding the maximum cap on direct access transactions applicable under the 

statute, certain parties identify additional information that is needed.  The Utility 

Reform Network (TURN) notes that those informational filings do not indicate 

the current level of direct access in each territory, although the current level of 

direct access is relevant in assessing how much unused capacity remains for 

additional direct access transactions.  Therefore, each IOU shall provide 

information on the current level of direct access in its territory, expressed as the 

annual load of those customers who were taking direct access service in the latest 

available recorded month. 

The California Alliance for Choice in Energy Solutions (CACES) and the 

Alliance for Retail Energy Markets (AReM) also ask that the utilities be directed 

to respond to certain questions regarding the load data presented.  Accordingly, 

the utilities are directed to provide responses to the following questions, as 

applicable: 

a. Does the load data in the filings include transmission and 
distribution losses?   

b. Does the load data include any direct access service that 
was provided by the utilities’ retail affiliates?   

c. Which 12-month period of historic usage is reported for the 
amount of bundled load that is eligible for direct access 
service?   
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d. In reporting its load data, Pacific Gas and Electric 
Company (PG&E) omitted identifying the highest  
12-month period of direct access service for its service 
territory.  PG&E is directed to identify the applicable  
12-month period.  

e. Based on San Diego Gas & Electric Company’s (SDG&E) 
reported figures, it appears that only 320 gWh of new 
direct access load is available in its service territory.  
SDG&E should verify the calculations it has provided to 
confirm that the figure of 320 gWh is correct. 

This additional load information shall be provided by the IOUs through an 

additional filing in this proceeding due by December 29, 2009. 

Direct Access Switching Rules  
The appropriate direct access switching rules to be applied for the long 

term will be deferred to a subsequent phase of this proceeding after April 11, 

2010.  Likewise, the appropriateness of requiring a six-month notice period 

before a direct access customers can return to the bundled portfolio will be 

deferred to a subsequent phase after April 11, 2010.  With respect to the direct 

access switching rules, this sub-phase will consider whether a one-time exception 

to the three-year minimum commitment period and six-month notice period 

under the switching rules is appropriate for the partial reopening of direct access 

in April 2010. 

The minimum three-year commitment and six-month notice requirements, 

as set forth in Decision (D.) 03-05-034, apply only to pre-existing direct access 

customers.  This sub-phase will consider whether those requirements should also 

be applicable to any bundled customers electing direct access service for the first 

time. 
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Security Requirement for Electric Service Providers  
Certain parties note that the ACR did not address the security requirement 

set forth in Public Utilities Code Section 394.25(e) for a bond for electric service 

providers (ESPs) to cover costs associated with involuntary returns of direct 

access customers to IOU procurement service.  This statutory requirement also 

applies to Community Choice Aggregators (CCAs).  A proposed settlement 

addressing the bond requirement for CCAs has been presented for the 

Commission’s consideration in Rulemaking (R.) 03-10-003.  The implementation 

of the security requirement under Section 394.25(e) for direct access service 

should be deferred to a less time-constrained forum for reconsidering ESP 

registration requirements.  While disposition of this issue needs prompt 

attention, the timing should be also coordinated with the Commission’s decision 

addressing the bond requirement in the CCA Rulemaking (R.03-10-003). 

Issues relating to the bond requirement for Energy Service Providers 

pursuant to Public Utilities Code Section 394.25(e) will therefore be promptly 

taken up in a subsequent phase after April 11, 2010. 

Procurement-Related Requirements  
The ACR identified a list of procurement-related requirements that energy 

service providers of generation to direct access customers must satisfy pursuant 

to Public Utilities Code Section 365.1(c)(1), including resource adequacy, 

renewables portfolio standards, and greenhouse gas requirements.  This  

sub-phase shall include consideration of what issues remain to be addressed by 

the Commission in order to ensure that energy service providers of direct access 

are subject to procurement-related requirements on the same basis as the IOUs.  

Specific additional procurement-related requirements will be considered in 

appropriate proceedings. 
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Non-Bypassable Charges not to be Relitigated  
The ACR asks the question:  “What applicable non-bypassable charges are 

involved?”  This sub-phase of the proceeding will not re-litigate what charges 

apply or how the charges are calculated.  As noted by TURN, however, it could 

be useful for the IOU to summarize the applicable charges for the benefit of 

customers considering switching to direct access.  Accordingly, this sub-phase 

will not address what non-bypassable charges apply or how they are calculated.   

Clarification of the term “Direct-Access-Eligible 
Customers” 
In its comments, the Division of Ratepayer Advocates (DRA) seeks 

clarification of the use of the term “Direct-Access-Eligible Load” as identified in 

the listing of issues relating to administration, and whether such load should 

receive a preference in returning to direct access as long as the overall cap is not 

exceeded, and whether there should be a set-aside for such load.  DRA seeks 

clarification as to whether “Direct-Access-Eligible Load” means (1) currently 

bundled customers that seek to return to direct access; (2) current direct access 

customers that seek to expand their direct access load; or (3) bundled customers 

that seek to become direct access customers for the first time.  As used in the 

ACR, “Direct-Access-Eligible Load” refers to currently bundled customers that 

seek to return to direct-access under the provisions of the switching rules as 

adopted in D.03-05-034.  In framing their responses to the issues in the ACR, 

parties should identify any relevant distinctions in new prospective versus 

existing direct access customers, as appropriate.  

Schedule for Workshop and Comments 
TURN requests that the due date for substantive comments be extended 

from December 29, 2009, to January 5, 2010.  TURN believes this additional 
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extension will accommodate holiday schedules, and provide time to analyze data 

on the current level of direct access in each service area.  TURN’s requested 

extension is granted.  Substantive comments shall be due on January 5, 2010.   

CACES and AReM request a change in the date for the scheduled 

workshop from January 13, 2010 to January 11, 2010.  The workshop date is 

accordingly changed to January 11, 2010, starting at 9:30 a.m.  A subsequent 

ruling will provide an agenda for the workshop.  

Meter Installation Issues  
CACES and AReM request that the scope of issues be amended to consider 

whether to waive the interval meter requirement for direct access customers.  

Interval meters allow customers better access and control to their load 

consumption and are a step toward achieving a more efficient power grid.  

Under current rules, any customer with a peak load greater than 50 kW must 

install an approved interval meter.  CACES and AReM ask that the Commission 

consider in this sub-phase whether to allow a waiver of this requirement for 

direct access customers.  They seek the waiver to avoid a circumstance where 

direct access customers are required to spend money to install an interval meter 

that will soon be replaced by the “Advanced Meter Initiative” that will deploy 

advanced meters to residential and commercial/industrial customers. 

As noted by CACES and AReM, this issue needs to be addressed early so 

that direct access customers can know whether a waiver of the meter installation 

requirement applies at the time that new enrollments of direct access commence.  

I hereby amend the scope of this sub-phase to consider whether to allow a 

waiver of the interval meter installation requirement in order to receive direct 

access pursuant to the implementation process to be implemented by 

April 11, 2010. 



R.07-05-025  MP1/cmf 
 
 

- 7 - 

Schedule for Subsequent Phases of this Proceeding 
CACES and AREM ask the Commission to clarify that the remaining 

phases of the rulemaking (i.e., Phase II.B and III) proceed even while the direct 

suspension, apart from SB 695, continues in place.  The question of scheduling 

for other phases of the proceeding will be taken up in a separate ruling and is not 

addressed here.   

IT IS RULED that: 

1. The scope of this sub-phase of the proceeding for issues to be resolved by 

April 11, 2010 is hereby amended and clarified as set forth above. 

2. Each of the investor-owned electric utilities shall produce a supplemental 

information filing, setting forth the current level of direct access in its territory, 

expressed as the annual load of those customers who are taking direct access 

service in the latest available recorded month.  The utilities shall also provide 

responses to the clarifying questions regarding their load data as set forth above.  

This supplemental information shall be filed and served by each utility by 

December 29, 2009. 

3. The due date for substantive comments for this sub-phase is hereby 

extended from December 29, 2009, to January 5, 2010. 

4. The workshop previously scheduled for January 13, 2010 is rescheduled to 

January 11, 2010.  A subsequent ruling will specify the agenda and further 

details.  

Dated December 17, 2009, at San Francisco, California. 

 
 
 

  /s/  MICHAEL R. PEEVEY 
  Michael R. Peevey 

Assigned Commissioner 
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INFORMATION REGARDING SERVICE 

 
I have provided notification of filing to the electronic mail addresses on the 

attached service list. 

Upon confirmation of this document’s acceptance for filing, I will cause a 

Notice of Availability of the filed document to be served upon the service list to 

this proceeding by U.S. mail.  The service list I will use to serve the Notice of 

Availability of the filed document is current as of today’s date. 

Dated December 17, 2009, at San Francisco, California. 

 
 
 

/s/  OYIN MILON 
Oyin Milon 

 
 

N O T I C E  
 

Parties should notify the Process Office, Public Utilities Commission, 
505 Van Ness Avenue, Room 2000, San Francisco, CA  94102, of any 
change of address to ensure that they continue to receive documents.  
You must indicate the proceeding number on the service list on which 
your name appears. 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *  
 
The Commission’s policy is to schedule hearings (meetings, workshops, 
etc.) in locations that are accessible to people with disabilities.  To verify 
that a particular location is accessible, call: Calendar Clerk (415) 
703-1203. 
 
If specialized accommodations for the disabled are needed, e.g., sign 
language interpreters, those making the arrangements must call the 
Public Advisor at (415) 703-2074 or TDD# (415) 703-2032 five working 
days in advance of the event. 

 


