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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 
 
Order Instituting Rulemaking to Continue 
Implementation and Administration of 
California Renewables Portfolio Standard 
Program.  
 

 
Rulemaking 11-05-005 

(Filed May 5, 2011) 

 
 
ADMINISTRATIVE LAW JUDGE’S RULING REQUESTING SUPPLEMENTAL 

COMMENTS ON REPORTING AND COMPLIANCE REQUIREMENTS FOR 
THE RENEWABLES PORTFOLIO STANDARD PROGRAM 

 
Background 

On July 15, 2011, the Administrative Law Judge’s Ruling Requesting 

Comments on New Procurement Targets and Certain Compliance Requirements 

for the Renewables Portfolio Standard Program asked parties to comment on the 

interpretation of several new statutory provisions in Senate Bill (SB) 2 (1X) 

(Simitian) Stats. 2011, ch. 1, on compliance with the California renewables 

portfolio standard (RPS).  Comments were filed on August 30, 2011 and reply 

comments were filed on September 12, 2011.  In Decision 

(D.) 11-12-020, the Commission set new RPS procurement quantity requirements.  

In D.11-12-052, the Commission implemented the new RPS procurement 

portfolio content categories established by SB 2 (1X).  In these decisions, the 

Commission stated its intention to address expeditiously many additional RPS 

compliance issues that have been the subject of party comments. 
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Comments 
It now appears that supplemental party comment on a small number of 

RPS reporting and compliance issues would be useful.   

Comments should respond to the questions posed in this ruling.  

Comments should be as specific and precise as possible.  Legal arguments should 

be supported with specific citations.  All comments should use publicly available 

materials (for example, the public description of a transaction in a resolution 

adopted by the Commission).  Parties may identify issues that are not addressed 

in the questions below; commenters doing so should clearly explain the 

relevance of the additional issue(s). 

Opening comments of not more than 20 pages addressing the issues set 

forth in this ruling may be filed and served not later than February 10, 2012.  

Reply comments of not more than 10 pages may be filed and served not later 

than February 21, 2012.   

Issues to Address in Comments 

Please comment on the following, in accordance with the guidelines for 

comments set forth in this ruling. 

1. Section 399.13(a)(3) requires that each retail seller must submit 
an annual RPS compliance report.1   

• When should the annual RPS compliance report be 
submitted?  Please consider at least the following in 
choosing a date for your proposal: 

o The information identified by Section 399.13(a)(3) as 
necessary for the compliance report; 

                                              
1  Section 399.13(a)(3) is attached as Attachment A. 
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o The RPS reporting and verification requirements of the 
California Energy Commission; 

o Any other reporting or information requirements that 
may be relevant to the RPS compliance reporting 
process.  Please be specific. 

• What information should the annual RPS compliance 
report contain?  Please consider both the requirements set 
out in Section 399.13(a)(3) and the information provided in 
compliance reports submitted through 2010. 

2. In addition to the annual RPS compliance reporting 
requirement in Section 399.13(a)(3), should the Commission 
require an RPS progress report from retail sellers during the 
same calendar year?  Please explain why or why not. 

• If there should be a progress report, should it contain the 
same information as the annual compliance report? 

• If the information in the progress report should be 
different from the information in the annual report, please 
specify and explain your proposal. 

3. In addition to the annual RPS compliance reporting 
requirement in Section 399.13(a)(3), should the Commission 
require a separate report on compliance for an entire 
compliance period?  

• If not, please explain why not and identify how the 
Commission would receive information about the retail 
seller’s attainment of the procurement requirements for a 
compliance period, as required by Section 399.15(b), as 
implemented by D.11-12-020. 

• If yes, 

o When should such a report be submitted?  (For 
example, March 1 of the year following the end of the 
compliance period; for the first compliance period, that 
would be March 1, 2014.) 

o How should such a report present the quantities of the 
retail seller’s RPS procurement for the compliance 
period? 
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4. Section 399.16(c) sets minimum percentages for procurement 
that meets the criteria of Section 399.16(b)(1) in each 
compliance period2, as well as maximum percentages for 
procurement that meets the criteria of Section 399.16(b)(3) in 
each compliance period.3  

• Should the percentage requirements for procurement 
meeting the specified criteria be applied: 

o Annually? 

o For each compliance period as a whole? 

o Over some other time period? 

5. Should the Commission require a particular format or time at 
which a “retail seller may apply to the Commission for a 
reduction of a procurement content requirement of 
subdivision [399.16](c),” in accordance with Section 399.16(e)?   

• If yes, please explain and provide a justification for the 
proposal.   

• If no, please explain how retail sellers would inform the 
Commission of a request under Section 399.16(e).  

                                              
2  Section 399.16(c)(1) provides: 

Not less than 50 percent for the compliance period ending 
December 31, 2013, 65 percent for the compliance period ending 
December 31, 2016, and 75 percent thereafter of the eligible renewable 
energy resource electricity products associated with contracts 
executed after June 1, 2010, shall meet the product content 
requirements of paragraph (1) of subdivision (b). 

3  Section 399.16(c)(3) provides: 
Not more than 25 percent for the compliance period ending December 
31, 2013, 15 percent for the compliance period ending December 31, 
2016, and 10 percent thereafter of the eligible renewable energy 
resource electricity products associated with contracts executed after 
June 1, 2010, shall meet the product content requirements of 
paragraph (3) of subdivision (b).  
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6. How should the relationship between the minimum 
percentage requirement for procurement meeting the criteria 
of Section 399.16(c)(1) and the procurement quantity 
requirements for a compliance period be interpreted?  Please 
discuss at least the following example:  

A retail seller meets the RPS procurement quantity 
requirement of an average of 20 percent of its retail sales 
for the compliance period 2011-2013.  During that 
compliance period, an average of 45 percent of the retail 
seller’s RPS procurement associated with contracts 
executed after June 1, 2010, is from procurement meeting 
the criteria of Section 399.16(c)(1). 

7. In D.11-12-052, the Commission noted that “some rules for the 
use of unbundled RECs set forth in D.10-03-021, as modified 
by D.11-01-025, are not affected by new § 399.16 and continue 
in force.”  (D.11-12-052 at 55).  Two of the rules prohibit the 
unbundling of RECs from contracts that have been 
“earmarked” to apply to a shortfall in a retail seller’s annual 
procurement target.  

• How, if at all, should the prohibition on unbundling RECs 
from earmarked contracts now be applied to contracts for 
RPS procurement: 

o that were executed prior to June 1, 2010? 

o that were executed prior to January 1, 2011? 

• How should the compliance reports required by 
Section 399.13(a)(3) account for the unbundling of RECs 
from previously earmarked contracts? 

IT IS RULED that: 

1. Comments of not more than 20 pages, addressing the issues identified in 

this ruling, may be filed and served not later than February 10, 2012. 

2. Reply comments of not more than 10 pages may be filed and served not 

later than February 21, 2012. 
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3. In addition to service by electronic mail, paper copies of comments and 

reply comments must be promptly provided to Administrative Law Judge Anne 

Simon. 

Dated February 1, 2012, at San Francisco, California. 

 
 
 
  /s/  ANNE E. SIMON 

  Anne E. Simon 
Administrative Law Judge 
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ATTACHMENT A 
Section 399.13(a)(3) of Public Utilities Code 

(Enacted by Senate Bill 2 (1x), Stats. 2011, ch. 1) 
 
 

(3) The commission shall direct each retail seller to prepare and submit an annual 
compliance report that includes all of the following: 
(A) The current status and progress made during the prior year toward 
procurement of eligible renewable energy resources as a percentage of retail 
sales, including, if applicable, the status of any necessary siting and permitting 
approvals from federal, state, and local agencies for those eligible renewable 
energy resources procured by the retail seller, and the current status of 
compliance with the portfolio content requirements of subdivision (c) of 
Section 399.16, including procurement of eligible renewable energy resources 
located outside the state and within the WECC and unbundled renewable energy 
credits.  
(B) If the retail seller is an electrical corporation, the current status and progress 
made during the prior year toward construction of, and upgrades to, 
transmission and distribution facilities and other electrical system components it 
owns to interconnect eligible renewable energy resources and to supply the 
electricity generated by those resources to load, including the status of planning, 
siting, and permitting transmission facilities by federal, state, and local agencies. 
(C) Recommendations to remove impediments to making progress toward 
achieving the renewable energy resources procurement requirements established 
pursuant to this article. 
 
 
 
 
 

(END OF ATTACHMENT A) 


