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STATUS REPORT OF THE MUSSEY GRADE ROAD ALLIANCE

Pursuant to Paragraphs 2 and 3 of the December 21, 2009 Ruling (ACR)1 of the 

Assigned Commissioner Timothy Alan Simon and Administrative Law Judge (ALJ) 

Maribeth A. Bushey, the Mussey Grade Road Alliance (Alliance) submits the following 

Status Report, filed separately from the Joint Status Report previously filed on June 11, 

2010 by other parties to this proceeding.2

As noted in the five Joint Status Reports previously submitted in this proceeding,3

the parties have met and conferred not once but repeatedly since the December ruling was 

issued.  The Alliance has participated in each of the meetings, which included meetings 

on January 27th, February 11th, February 22nd, May 13th, and, most recently, on May 24th  

of this year. ALJ Janet Econome facilitated these meetings. The scheduled meeting set 

for June 1 was cancelled with the consent of all parties.

A Joint Status Report filed on May 28th included the proposal to file an updated 

status report as well as recommendations for procedural next steps on or before June 14, 

2010.4  The Joint Status Report filed on June 11th proposes that the assigned ALJ

                                                
1 RULING OF THE ASSIGNED COMMISSONER AND ADMINISTRATIVE LAW JUDGE 
DIRECTING APPLICANTS TO AMEND APPLICATION AND ALL PARTIES TO MEET AND 
CONFER,  December 21, 2009, pp. 9-10; Paragraph 2 reads as follows:  “The parties must meet and confer 
on potential amendments and, ideally, bring forward a consensus proposal.”  Paragraph 3 reads as follows: 
“The parties shall file and serve a status report no later than 45 days after the date of this ruling.”
http://docs.cpuc.ca.gov/efile/RULINGS/111549.pdf  Five previous status reports have been filed.  See 
Footnote 3.
2 JOINT STATUS REPORT OF SOUTHERN CALIFORNIA EDISON COMPANY (U 338-E), 
SAN DIEGO GAS & ELECTRIC COMPANY (902-M), SOUTHERN CALIFORNIA GAS COMPANY 
(U 904-G), PACIFIC GAS AND ELECTIC COMPANY (U 39-M), DIVISION OF RATEPAYER 
ADVOCATES, DISABILITY RIGHTS ADVOCATES, CONSUMER PROTECTION AND SAFETY
DIVISION, AND THE UTILITY REFORM NETWORK, filed June 11, 2010. (June 11th Joint Status 
Report)
3 Joint Status Reports were filed by the parties in A. 09-08-020 on: February 4th, March 26th, May 3rd, May 
28th and June 11th, 2010. The Alliance signed onto all Joint Status Reports with the exception of the June 
11th Joint Status Report.
4 JOINT STATUS REPORT OF SOUTHERN CALIFORNIA EDISON COMPANY (U 338-E), 
SAN DIEGO GAS & ELECTRIC COMPANY (902-M), SOUTHERN CALIFORNIA GAS COMPANY 
(U 904-G), PACIFIC GAS AND ELECTIC COMPANY (U 39-M), DIVISION OF RATEPAYER 
ADVOCATES, DISABILITY RIGHTS ADVOCATES, CONSUMER PROTECTION AND SAFETY 
DIVISION, MUSSEY GRADE ROAD ALLIANCE, THE UTILITY REFORM NETWORK AND RUTH 
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schedule a prehearing conference (PHC) at her earliest convenience and that the parties 

remain interested in pursuing settlement discussions.  The Joint Status Report also states

that pursuant to Rule 12.1 of the California Public Utilities Commission Rules of Practice 

and Procedure, a prehearing conference must precede the submission of a motion to adopt 

a proposed settlement and cites the first sentence of paragraph (a) of that rule.5

The Joint Status Report goes on to state that, “Moreover, a PHC is necessary, 

whether or not a settlement is ultimately reached.  Therefore the Joint Parties propose that 

a PHC be scheduled forthwith.”6

The Alliance files this separate Status Report because we vigorously disagree 

with the strategy laid out in the Joint Status Report of a proposed dual use of the 

proposed prehearing conference to satisfy both Rules 12.1 and Rule 7.2.7  We disagree 

because there has been no prehearing conference as required in this proceeding;8 no

substantially amended application as required by the December 21, 2009 ruling;9 and to

the best of the Alliance knowledge there is to date no settlement. 

In a nutshell, we believe that the proposal in the Joint Status Report to schedule a 

prehearing conference to satisfy Rule 12.1 allows the electrical utilities to jump the 

                                                                                                                                                
HENDRICKS, filed May 28, 2010, p. 2:  “The parties are currently considering next steps.  The parties 
propose to file recommendations for procedural next steps on or before June 14, 2010.”
5 June 11th Joint Status Report; p. 2, footnote 1:  “See CPUC Rules of Practice & Procedure 12.1 (“Parties 
may, by written motion any time after the first prehearing conference and within 30 days after the last day 
of hearing, propose settlements on the resolution of any material issue of law or fact or on a mutually 
agreeable outcome to the proceeding.”) (emphasis added)”; State of California, Public Utilities 
Commission Rules of Practice and Procedure, Rule 12.1 (a).
6 Ibid. at p. 2.
7 See CPUC Rules of Practice and Procedure 7.2 “Prehearing Conferences, In any proceeding in which it 
is preliminarily determined that a hearing is needed, the assigned Commissioner shall set a prehearing 
conference as soon as practicable after the Commission makes the assignment.  The ruling setting the 
prehearing conference may also set a date for filing and serving prehearing conference statements.  Such 
statements may address the schedule, the issues to be considered, and any other matter specified in the 
ruling setting the prehearing conference.”  
8 See Resolution ALJ 176-3240; Ratification of preliminary determination of category adopted; p. 5, 
http://docs.cpuc.ca.gov/efile/RESC/106798.pdf.
9 RULING OF THE ASSIGNED COMMISSONER AND ADMINISTRATIVE LAW JUDGE 
DIRECTING APPLICANTS TO AMEND APPLICATION AND ALL PARTIES TO MEET AND 
CONFER, December 21, 2009, p.9, Paragraph 1. http://docs.cpuc.ca.gov/efile/RULINGS/111549.pdf
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turnstile on the requirement to substantially amend their application in order to move 

forward as laid out in the Assigned Commissioner and ALJ Ruling.10

Some history of this proceeding may help to understand the issues involved.

San Diego Gas & Electric, Southern California Gas Company, Southern 

California Edison Company, and Pacific Gas and Electric Company (collectively IOUs) 

filed this application on August 31, 2009.  Ten days later, on September 10th, the 

Commission made a preliminary determination that: 1) categorized the proceeding as a 

rate setting proceeding, and 2) determined that a hearing was required.11 However, no 

PHC was ever held.   

Instead the ACR was issued last December.  The ruling states that “Although 

unusual at this early stage in the proceeding, we find that direction to the applicants is 

required now to set the stage for an efficient proceeding.”  The ruling goes on to say, “As 

presented, the ratemaking relief requested in the application is extraordinary and gives 

rise to serious issues of safe utility operations which, as explained below, are not 

adequately addressed.”12   The ACR ruled in Paragraph 1 that, “As presented the 

application and reply fail to address significant issues identified in the protests which are 

essential to the relief requested, and that the application must be substantially amended to 

move forward.”13 (Emphasis added)

The Alliance is confused by the Joint Status Report proposal to have a prehearing 

conference now that would serve to fulfill Rule 12.1 when there is no settlement to date.  

We are also confused by the proposition in the Joint Status Report that a prehearing 

conference now would also serve to fulfill Rule 7.2 as there is no substantially amended 

application.  We suspect that the proposal for a prehearing conference in the Joint Status 

                                                
10 Ibid at  p. 9.  Paragraph 1states in part that “…the application must be substantially amended to move 
forward.”
11 See Resolution ALJ 176-3240; Ratification of preliminary determination of category adopted; p. 5, 
http://docs.cpuc.ca.gov/efile/RESC/106798.pdf.
12 Op. cit. at p. 6. 
13 Ibid. at p. 9.
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Report, at least on the part of the IOUs, is primarily to satisfy the Rule 12.1 requirement 

that a settlement be proposed only after a prehearing conference has been held.  The 

other purpose for the proposed hearing, stated in the report as “Moreover, a PHC is 

necessary, whether or not a settlement is ultimately reached,”14 is, in our view, a 

consolation prize suggested to sweeten the proposal.  

Obviously, there can be no prehearing conference without an amended application 

because the ruling requires that the application must be substantially amended to move 

forward.15   A prehearing conference without a substantially amended application would 

be contrary to the principle of efficiency stated in the December 21st ruling.16 The goal of 

efficiency would not be served if the prehearing conference discussions were carried out 

without a substantially amended application. The setting of a prehearing conference 

would also presumably include dates for filing and serving prehearing conference 

statements, which themselves may address the schedule, the issues to be considered and 

any other matter specified in a ruling setting the prehearing conference.17  None of this 

could be efficiently carried out without the substantially amended application in hand 

ordered by the ACR.  It would be, in fact, virtually impossible to hold a meaningful 

prehearing conference for the purpose of satisfying Rule 7.2 in this proceeding unless the 

IOUs substantially amend their application at least one month prior to the date the 

proposed prehearing conference would be held.

While the Alliance agrees with the Joint Status Report that a prehearing 

conference should “be scheduled forwith” the Alliance does not agree that the prehearing 

conference can function efficiently and effectively to fulfill Rule 7.2 without the IOUs 

submitting timely a substantially amended application to satisfy the December ruling.   

                                                
14 June 11th Joint Status Report; p. 2.
15 RULING OF THE ASSIGNED COMMISSONER AND ADMINISTRATIVE LAW JUDGE 
DIRECTING APPLICANTS TO AMEND APPLICATION AND ALL PARTIES TO MEET AND 
CONFER, December 21, 2009, p.9. http://docs.cpuc.ca.gov/efile/RULINGS/111549.pdf
16 Ibid. at p.6: “Although unusual at this early stage in the proceeding, we find that direction to the 
applicants is required now to set the stage for an efficient proceeding.  As presented, the ratemaking relief 
requested in the application is extraordinary and gives rise to serious issues of safe utility operations which, 
as explained below, are not adequately addressed.” (Emphasis added)
http://docs.cpuc.ca.gov/efile/RULINGS/111549.pdf
17 See Rule 7.2 of the CPUC Rules of Practice and Procedure
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Therefore, the Alliance respectfully requests that the Commission set a date for 

the required prehearing conference and require the IOUs to submit a substantially

amended application 30 days prior to the date of the prehearing conference.  We further 

respectfully request that the prehearing conference be held in San Diego, which was 

ground zero for fires ignited by power lines in 2007. 

Respectfully submitted this 13th day of June 2010,

By: __/S/____Diane Conklin____________________

Diane Conklin
Spokesperson
Mussey Grade Road Alliance
P.O. Box 683
Ramona, CA  92065
(760) 787 – 0794 T
(760) 788 – 5479 F
dj0conklin@earthlink.net
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CERTIFICATE OF SERVICE

I hereby certify that pursuant to the California Public Utilities Commission’s 

Rules of Practice and Procedure, I have served a true copy of the STATUS REPORT 

OF THE MUSSEY GRADE ROAD ALLIANCE to all parties on the service list for 

Application A.09-08-020 via electronic mail.

I declare under penalty of perjury under the laws of the State of California that the 

foregoing is true and correct.

Executed this 13th day of June, 2010 at Ramona, California,

/s/ Diane Conklin

Diane Conklin, Spokesperson
Mussey Grade Road Alliance
P.O. Box 683
Ramona, CA  92065
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