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OPINION DENYING APPLICATION OF 
CALIFORNIA BUILDING INDUSTRY ASSOCIATION 
TO MODIFY THE LINE EXTENSION RULES

1. Summary

By this decision we deny the application of the California Building Industry Association (CBIA) to eliminate the requirement that applicant designers of electric and gas line extension facilities have their drawings stamped and certified by a licensed professional engineer (PE). 

2. Procedural Background

CBIA filed this application on July 11, 2007.  Protests were filed by Southwest Gas Corporation (SWG), San Diego Gas and Electric Company (SDG&E) and the Coalition of California Utility Employees (CCUE).

3. Background

In Decision (D.) 95-12-013, the Commission directed electric and gas utilities to implement a 24-month pilot program to test the feasibility of allowing applicants for line extensions (applicants) to hire an outside design company to design the line extension facilities in order the expedite the design process.  D.95‑12-013 stated: 

“Also, as required by the California Business and Professions Code (Cal. Bus. & Prof. Code § 6700 et seq.), applicant’s designers should be professionally registered and the designer’s official seal should appear on original drawings, as is the usual practice for the construction industry.” 

Thus, D.95-12-013 required the applicant’s designer’s design drawings to be stamped and certified by a PE.

In D.97-12-099, the Commission determined that the pilot program was a success and directed the utilities to implement the program as a regular tariff option.  The requirement that design drawings be stamped and certified by a PE was retained.

California Business and Professions Code § 6747 (BPC § 6747) requires that design drawings for specified construction projects be stamped and certified by a PE.  Prior to January 1, 1998, an exemption existed for utility employees.  Effective January 1, 1998, the exemption for employees was expanded as follows:

“(a) This chapter, except for those provisions that apply to civil engineers and civil engineering, shall not apply to the performance of engineering work by a manufacturing, mining, public utility, research and development, or other industrial corporation, or by employees of that corporation, provided that work is in connection with, or incidental to, the products, systems, or services of that corporation or its affiliates.

(b) For purposes of this section, “employees” also includes consultants, temporary employees, contract employees, and those persons hired pursuant to third party contracts.”
 

4. CBIA’s Request

CBIA asks the Commission to eliminate the requirement that applicant designers of utility electric and gas line extensions have their drawings stamped and certified by a PE.  CBIA argues that the Commission did not consider the above revision of BPC § 6747 when it adopted D.97-12-099.  CBIA argues that the requirement was imposed in D.95-12-013 because the exemption was not available, and that since the exemption is now available, the requirement should be removed.  CBIA also argues that the requirement imposes costs on outside design companies that put them at a competitive disadvantage compared to the utilities. 

5. Responses and Protests to the Application 

SWG states that the application should be denied.  SWG argues that the BPC § 6747 exemption does not apply and that CBIA has not included any evidence that its proposal would advance public safety, service reliability or would reduce ratepayer costs.

SDG&E believes that the application should be denied.  SDG&E states that the BPC § 6747 exemption does not apply.  SDG&E also states that when a PE stamps the design, he accepts responsibility for the work, which helps ensure the quality of the work.  SDG&E argues that removal of the requirement would shift the burden to properly complete the work to the utility.

CCUE also opposes the application.  According to CCUE, the proposal could, at worst, lead to unsafe facilities and compromised utility system reliability and, at best, unnecessary work for the utility and delay in project completion.

In its responses to the protests, CBIA states that the design must meet the utility’s requirements and that acceptance of the design by the utility culminates in a contract between the applicant and the utility.  CBIA argues that the utility’s requirements establish a contractual nexus between the applicant and the utility, which means that the designer is hired by the applicant pursuant to a third-party contract qualifying the designer for the BPC § 6747 exemption.  

In addition to the above, CBIA argues that:

· The requirement does not insulate the utility from liability with respect to any law suit involving applicant-designed facilities;

· removal of the requirement would not prompt designers to submit inadequate designs or adversely affect public safety because the utility can reject the design if it does not meet its requirements;

· no engineering decisions are made by the designer because the design requirements are set by the utility and merely applied by the designer;

· because the utility designers are exempt, the applicant’s designers should be exempt; and 

· the requirement is discriminatory and anti-competitive in effect.

6. Discussion

There are two issues we consider in evaluating this application.  The first is whether the applicant’s designers are exempt under BPC § 6747.  We find they are not exempt.  We also address whether there is a good reason to remove the requirement.  We first turn to BPC § 6747.

BPC § 6747 requires, under certain circumstances, that plans and drawings be stamped and certified by a PE.  BPC § 6747 exempts public utility employees from the requirement.  BPC § 6747 (b) provides that the term “employees” includes “consultants, temporary employees, contract employees and those persons hired pursuant to third-party contracts.”  CBIA argues that designers hired by applicants are persons hired pursuant to third-party contracts.

BPC § 6747 addresses an exemption for public utility employees.  Thus, in order for the applicant’s designer to qualify for the employee exemption, there must be a relationship connecting the utility as the employer to the designer as an employee.  For example, assume the utility hires Consultant A to provide services.  Consultant A then hires Consultant B to perform services related to Consultant A’s contract with the utility.  Since Consultant A is a utility employee, and Consultant B is an employee of Consultant A, Consultant B would qualify, pursuant to BPC § 6747(b), as a public utility employee hired pursuant to a third-party contract.  However, this is not the case with an applicant’s designer.

The applicant is seeking to purchase electric or gas service from the utility.  In order for the applicant to receive service, it must be connected to the utility.  The utility will provide a bid to the applicant for the design of the connecting facilities.  However, the applicant may choose to hire an independent designer to design the facilities rather than accepting the utility’s bid.  If the applicant chooses to use an independent designer, the utility will reimburse the applicant for the design.  The amount of the reimbursement is the design cost estimated by the utility in its bid to provide the design.  The amount of the reimbursement is not dependent on the actual design costs incurred by the applicant.  If the applicant is required to advance funds to the utility for provision of the connecting facilities, the advance will be reduced by the amount of the reimbursement.  If the applicant is not required to provide an advance, the reimbursement is paid to the applicant when the applicant begins taking service.

The applicant’s choice to utilize an independent designer, and any reimbursement it may receive for doing so, is merely part of the process the applicant must go through in order to receive service from the utility.  The fact that the applicant is reimbursed does not establish the applicant as a utility employee.

Since the applicant is not employed by the utility, and the designer is employed by the applicant, there is no relationship connecting the utility as the employer to the designer as an employee.  Therefore, the applicant’s designer does not qualify for the BPC § 6747 employee exemption.  This alone is sufficient grounds to deny the application.

CBIA alleges that the requirement at issue adds unnecessary time and cost to the applicant design process, and is discriminatory and anti-competitive.  CBIA justifies these assertions by claiming that imposition of the requirement, when the utility is exempt, gives the utility a cost advantage that is discriminatory and anticompetitive.  

It is reasonable to assume that removal of the requirement could reduce applicant costs.  However, CBIA has provided no evidence of what the cost reduction would be or that applicants or designers have been unreasonably disadvantaged by the requirement.  Since the exemption it seeks to apply has been in effect for ten years, such evidence should be available if it exists. 

Our primary concern in this matter is the maintenance of public safety and the reliability of service.  Under the present requirement, the design is stamped by a PE, providing an element of assurance that the design meets applicable requirements.  The utility’s review and acceptance of the design provides a second element of assurance.  Under CBIA’s proposal, this first level of assurance would be removed placing sole emphasis on the utility review.  

CBIA argues that public safety is the utility’s responsibility and the requirement is a minimal safeguard.  We do not dispute that public safety and system reliability is the utility’s responsibility.  However, CBIA has not demonstrated that removal of this safeguard, whether minimal or not, will result in an offsetting public benefit.  

The applicant’s designer does not qualify for the BPC § 6747 employee exemption.  This alone is sufficient to deny the application.  CBIA has not demonstrated that applicants or designers have been unreasonably disadvantaged or that removal of the requirement will result in an offsetting public benefit.  These facts also justify denial of the application. Thus, CBIA has not met its burden of proof and we deny the application.

7. Comments on Proposed Decision

The proposed decision of the Administrative Law Judge in this matter was mailed to the parties in accordance with Section 311 of the Public Utilities Code and Rule 14.3 of the Commission’s Rules of Practice and Procedure.  Comments were filed on by CBIA on November 14, 2007.  All comments were considered and changes were made to the decision as necessary.  However, the outcome was not changed.

CBIA argues that the Commission’s sole reason for imposing the requirement it seeks to remove was BPC § 6747.  CBIA argues that it has no burden of showing why the Commission’s requirement should be removed except for the change to the exemption in BPC § 6747.  We disagree.

When the Commission imposed the requirement, it had no option but to do so.  Thus, the Commission did not consider the matter further.  The Commission made no finding that it would not impose the requirement but for BPC § 6747.  If the current exemption in BPC § 6747 applied in this case, which it does not, the Commission would have the option of considering whether its existing requirement should be removed.  CBIA would have the burden of demonstrating that its recommendation should be adopted.  

8. Categorization and Need for Hearings

In Resolution ALJ 176-3196, dated July 26, 2007; the Commission preliminarily categorized this application as ratesetting, and preliminarily determined that hearings were not necessary.  While protests have been received, neither CBIA nor the Protestants requested hearings.  We affirm the preliminary determinations in Resolution ALJ 176-3196.

9. Assignment of Proceeding

Timothy Alan Simon is the assigned Commissioner and Jeffrey P. O’Donnell is the assigned Administrative Law Judge in this proceeding.

Findings of Fact

1. In D.95-12-013, the Commission directed electric and gas utilities to implement a 24-month pilot program to test the feasibility of allowing applicants to hire an outside design company to design the line extension facilities.

2. D.95-12-013 required the applicant’s design drawings to be stamped and certified by a PE.

3. In D.97-12-099, the Commission determined that the pilot program was a success and directed the utilities to implement the program as a regular tariff option.  The requirement that design drawings be stamped and certified by a PE was not removed.

4. BPC § 6747 requires that design drawings for specified construction projects be stamped and certified by a PE. 

5. Prior to January 1, 1998, BPC § 6747 provided an exemption for utility employees.  

6. In order for the applicant’s designer to qualify for the employee exemption, there must be a relationship connecting the utility as the employer to the designer as an employee.  

7. The applicant is seeking electric or gas service from the utility.  

8. The applicant’s choice to utilize an independent designer, and any reimbursement it may receive for doing so, is part of the process the applicant must go through in order to receive service from the utility.  

9. The fact that the applicant may be reimbursed does not establish the applicant as a utility employee.

10. The applicant is not employed by the utility, and the designer is employed by the applicant.  

11. There is no relationship connecting the utility as the employer to the designer as an employee.  

12. CBIA has provided no evidence of what the applicant’s costs are for meeting the requirement, or that applicants or designers have been unreasonably disadvantaged by the requirement.  

13. Under the present requirement, the applicant’s design is required to be stamped and certified by a PE, providing an element of assurance that the design meets applicable requirements.  

14. The utility’s review and acceptance of the applicant’s design provides a second element of assurance.  

15. CBIA’s request would place sole emphasis on the utility review of the applicant’s design.  

16. CBIA has not demonstrated that removal of the requirement will result in an offsetting public benefit.

17. When the Commission imposed the requirement in D.95-12-013 that design drawings must be stamped and certified by a PE, it had no option but to do so.  The Commission did not consider the matter further and made no finding that it would not impose the requirement but for BPC § 6747.  

18. CBIA has the burden of proof that its request should be granted.

Conclusions of Law

1. The applicant’s designer does not qualify for the employee exemption, pursuant to BPC § 6747(a) and (b).

2. The preliminary determinations in Resolution ALJ 176-3196 that this proceeding be categorized as “ratesetting” and that hearings are not necessary should be affirmed.

3. A.07-07-008 should be denied.

ORDER

IT IS ORDERED that:

1. Application (A.) 07-07-008 is denied.

2. A.07-07-008 is closed.

This order is effective today.

Dated 




, at San Francisco, California.

�  Added by Stats.1967, c. 1463, p. 3408, § 14.  Amended by Stats.1997, c. 705 (S.B.828), § 3.


�  The utility provides a line extension allowance to the applicant to cover all or part of the cost of the connecting facilities.  If the cost of the connecting facilities exceeds the allowance, the applicant will be required to provide an advance to the utility.
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