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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 
 
Order Instituting Rulemaking to Continue 
Implementation and Administration, and 
Consider Further Development of, 
California Renewables Portfolio Standard 
Program. 
 

 
Rulemaking 15-02-020 

(Filed February 26, 2015) 

 
 

ADMINISTRATIVE LAW JUDGE'S RULING REQUESTING COMMENT ON 
IMPLEMENTATION OF ELEMENTS OF SENATE BILL 350 RELATING TO 

PROCUREMENT UNDER THE CALIFORNIA RENEWABLES  
PORTFOLIO STANDARD 

 

Background 

Senate Bill (SB) 350 (De León), Stats. 2015, Ch. 547, enacted wide-ranging 

changes to California's energy policies.  A number of these changes are directed 

to the renewables portfolio standard (RPS) program.1  Because the statutory 

changes affect many different aspects of the RPS program, it would contribute to 

the fair and efficient administration of the RPS program, as well as of this 

proceeding, to address the changes by grouping related provisions together.  

This ruling seeks comment on one set of statutory changes. 

 This ruling requests comments on changes to RPS procurement requirements 

with respect to: 

                                              
1  The RPS program is codified at Pub. Util. Code §§ 399.11-399.32.  All further references to 
sections are to the Public Utilities Code unless otherwise specified. 
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 New compliance periods for years after 2020  
(Section 399.15(b)(1)); 

 Changes to the procurement quantity requirements2 for 
the new compliance periods (Section 399.15(b)(2)); 

 New requirements for RPS-eligible short- and long-term 
contracts and/or using utility-owned generation (UOG) 
or other ownership agreements for compliance periods 
after 2020 (Section 399.13(b));  

 Changes to excess procurement rules for all compliance 
periods beginning January 1, 2021  
(Section 399.13(a)(4)(B)); and 

 Changes to the rules governing excess procurement 
related to early compliance with the new requirements 
for long term contracts (Section 399.13(a)(4)(B)(iii)). 

1. Comments 

Comments should address each question presented.  It is not necessary to 

reproduce the question, but responses should be numbered to match the 

questions addressed, or otherwise clearly identify the issue being discussed.   

Comments should be as specific and precise as possible.  Legal arguments 

should be supported with specific citations.  Where appropriate and useful, 

quantitative examples should be provided. 

Comments should be complete in themselves and should not incorporate 

by reference any other materials.  Other materials necessary to the response 

should be attached, or, if the materials are available on a web site, the link to the 

materials should be given.  All comments should use publicly available 

materials.  All comments should specifically identify, with respect to each 

                                              
2  Terminology follows that adopted in Decision (D.) 11-12-020 and D.11-12-052.   
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question, whether any potential sources of information addressed in the 

response to the question are confidential.    

Attached to this ruling as Attachment A is one of the illustrative tables in 

the text of D.12-06-038.  It is Table 6:  Example Excess Procurement Calculation 

(Compliance Period 1), D.12-06-038 at 66.  A redlined version of Table 6 that 

shows how interpretations of SB 350 mandates that are proposed in comments 

would be carried out in practice, should be included with the comments.   

Parties may identify and comment on issues that are not addressed in the 

questions below.  Commenters doing so should clearly identify and explain the 

relevance of the additional issue(s). 

Comments of not more than 25 pages may be filed and served not later 

than May 5, 2016.  Reply comments of not more than 10 pages may be filed and 

served not later than May 16, 2016. 

2. Questions for Comments 

2.1. Compliance Periods 

Section 399.15(b)(1) adds three specified compliance periods in the years 

after 2020:  2021-2024; 2025-2027; and 2028-2030.  It also requires the California 

Public Utilities Commission (Commission) to "establish appropriate three-year 

compliance periods for all subsequent years.” 

1. Is there any reason for the Commission to treat the three 
specified compliance periods differently from the  
multi-year compliance periods established by SB 2 (1X) 
and implemented by the Commission in D.11-12-020   
(i.e., 2011-2013; 2014-2016; 2017-2020)?  If yes, please 
provide a method and a rationale for any proposed 
difference in treatment. 

2. Should the Commission establish additional three-year 
compliance periods subsequent to 2030 now?  Why or 
why not? 
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3. If the Commission should establish additional 
compliance periods now, how many compliance 
periods (or how far into the future) should be 
established?  Please provide a rationale for your choice.  

2.2. Procurement Quantity Requirements 

New procurement quantity requirements (PQR) for the compliance 

periods after 2020 are added in Section 399.15(b)(2)(B):  40 percent of retail sales 

in the compliance period ending December 31, 2024; 45 percent in the compliance 

period ending December 31, 2027; 50 percent in the compliance period ending 

December 31, 2030; and "not less than 50 percent of retail sales" in all compliance 

periods after 2030. 

4. Is there any reason for the Commission to treat the 
PQRs for the three compliance periods through 2030 
differently from the PQRs established for the 
compliance periods through 2020?  If yes, please 
provide a method and a rationale for any proposed 
difference in treatment. 

5. Should the Commission establish PQRs for any 
compliance periods subsequent to 2030 now?  Why or 
why not? 

6. Is there any reason for the Commission to treat the 
PQRs for any compliance periods subsequent to 2030 
differently from the PQRs established for earlier 
compliance periods?  If yes, please provide a method 
and rationale for any proposed difference in treatment. 

7. If the Commission should establish PQRs for 
compliance periods subsequent to 2030, should any of 
the future PQRs exceed 50 percent of retail sales?  Please 
provide a rationale for your choice. 
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2.3. Long-Term Contracts and UOG or  
Other Ownership Agreements 

Section 399.13(b) sets new requirements for procurement using long-term 

contracts (10 years or longer in duration) and/or UOG or ownership agreements 

for generation for all retail sellers, beginning January 1, 2021.3 

8. Should the Commission require that the long-term 
contracts, UOG, or ownership agreements used to 
comply with Section 399.13(b) be signed, or entered into 
commercial operation, on or after January 1, 2021  
(i.e., be new contracts or UOG)?  Why or why not? 

9. If the Commission should not require that the contracts, 
UOG, or ownership agreements be new, how should 
retail sellers demonstrate that a sufficient proportion of 
the renewable energy credits (RECs) they are claiming 
for compliance with RPS procurement requirements are 
associated with long-term contracts for RPS-eligible 
electricity generation? 

10. Should the Commission require documentation of the 
contractual or other arrangements that could show 
compliance with Section 399.13(b) requirements that is 
different from the documentation currently required to 
demonstrate compliance with RPS procurement 
requirements?  Why or why not? 

11. If the Commission should require different 
documentation, what should be required?  Please 
provide a rationale for your choice. 

                                              
3  Section 399.13(b) provides: 

A retail seller may enter into a combination of long-and short-term contracts for 
electricity and associated renewable energy credits.  Beginning January 1, 2021, at least 
65 percent of the procurement a retail seller counts toward the renewables portfolio 
standard requirement of each compliance period shall be from its contracts of 10 years or 
more in duration or in its ownership or ownership agreements for eligible renewable 
energy resources. 
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12. Should the Commission set rules for compliance with 
Section 399.13(b) now?  Why or why not?  In your 
response, please take account of  
Section 399.13(a)(4)(B)(iii), discussed below.4 

2.4. Procurement Eligible to be Counted as  
Excess Procurement 

Section 399.13(a)(4)(B) adds new rules for excess procurement for all 

compliance periods, beginning with the compliance period that starts   

January 1, 2021, and continuing indefinitely.  This section expressly maintains 

the existing rules related to excess procurement established by the Commission 

in D.12-06-038 for compliance periods through December 31, 2020.  For later 

compliance periods, the statute mandates several changes.5 

                                              
4  Section 399.13(a)(4)(B)(iii) provides: 

If a retail seller notifies the commission that it will comply with the provisions of 
subdivision (b) [of Section 399.13] for the compliance period beginning  
January 1, 2017, the provision of clauses (i) and (ii) [of Section 399.13(a)(4)(B)] shall take 
effect for that retail seller for that compliance period. 

5  Section 399.13(a)(4)(B) provides in relevant part that the Commission must establish: 

Rules permitting retail sellers to accumulate, beginning January 1, 2011, excess 
procurement in one compliance period to be applied to any subsequent compliance 
period.  The rules shall apply equally to all retail sellers.  In determining the quantity of 
excess procurement for the applicable compliance period, the commission shall retain 
the rules adopted by the commission and in effect as of January 1, 2015, for the 
compliance period specified in subparagraphs (A) to (C), inclusive, of paragraph (1) of 
subdivision (b) of Section 399.15.  For any subsequent compliance period, the rules shall 
allow the following: 
(i) For electricity products meeting the portfolio content requirements of paragraph  
(1) of subdivision (b) of Section 399.16, contracts of any duration may count as excess 
procurement.  
(ii) Electricity products meeting the portfolio content requirements of paragraph (2) or 
(3) of subdivision (b) of Section 399.16 shall not be counted as excess procurement. 
Contracts of any duration for electricity products meeting the portfolio content 
requirements of paragraph (2) or (3) of subdivision (b) of Section 399.16 that are credited 
towards a compliance period shall not be deducted from a retail seller’s procurement for 
purposes of calculating excess procurement. 
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13. Should the Commission interpret the statutory 
distinction between compliance periods through 2020 
and those in later years to mean that the Commission's 
treatment of RECs associated with contracts signed 
prior to June 1, 2010 (see D.12-06-038, section 3.3.2 and 
Ordering Paragraphs (OP) 12-14) will no longer apply 
in compliance periods after 2020?  Why or why not? 

14. If you take the position that the Commission's current 
treatment of RECs associated with contracts signed 
prior to June 1, 2010 will not apply after  
December 31, 2020, please explain how RECs from such 
contracts should be treated.  Provide quantitative 
examples if relevant. 

15. With respect to "electricity products meeting the 
portfolio content requirements of [Section 399.16(b)(1)], 
contracts of any duration may count as excess 
procurement" that can be applied to subsequent 
compliance periods.  Should the Commission interpret 
this language to mean, in practice, that for "electricity 
products meeting the portfolio content requirements of 
[Section 399.16(b)(1)], RECs retired for RPS compliance 
that otherwise meet RPS procurement and compliance 
requirements from contracts of any duration may count 
as excess procurement"?  Why or why not? 

16. Should the Commission interpret this statutory 
directive to include UOG and other ownership 
agreements, as well as contracts?  Why or why not?   
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17. Should the Commission require that the contracts, 
and/or UOG and/or other ownership agreements 
meeting the requirements of Section 399.16(b)(1)6 be 
signed, or enter into commercial operation, on or after 
January 1, 2021 (i.e., be new contracts)?  Why or why 
not?  

18. Should the Commission impose any limitation on the 
contracts that may be used pursuant to  
Section 399.13(a)(4)(B)(i)?  Provide a detailed rationale 
for your choice.  In your response, consider and discuss 
the example below, at the end of Question 26. 

19. "[E]lectricity products meeting the requirements of 
[Section 399.16(b)(2)or(3)] shall not be counted as excess 
procurement."7  Should the Commission interpret this 
language to mean, in practice, that for "electricity 
products meeting the portfolio content requirements of 
[Section 399.16(b)(2) or (3)], no RECs retired for RPS 
compliance may count as excess procurement"?  Why or 
why not? 

20. How should the Commission implement the new 
requirements of Section 399.13(a)(4)(B)(ii)?  For 
example, should the Commission simply add RECs 
associated with PCC 2 procurement to the language that 
expresses the restrictions related to RECs associated 
with PCC 3 procurement in OP 29 of D.12-06-038?8 

                                              
6  For convenience, Energy Division staff and parties often refer to these requirements as 
"portfolio content category (PCC) 1," a phrase that may be used in this ruling as well. 

7  See Section 399.13(a)(4)(b)(ii).  For convenience, Energy Division staff and parties often refer to 
these requirements as "PCC 2," or "PCC 3," phrases that may be used in this ruling as well.  

8  Note that the extension of the restrictions in OP 29 to years after 2020 is negated by new 
Section 399.13(a)(4)(B). 
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21. Should RECs associated with PCC 2 procurement that 
have been counted as excess procurement in compliance 
periods prior to January 1, 2021 be allowed to carry over 
as excess procurement in the 2021-2024 compliance 
period and later compliance periods?  Why or why not? 

2.5 Early Compliance with New Long-Term  
Contracting Provisions 

Section 399.13(a)(4)(B)(iii) provides that:  

If a retail seller notifies the Commission that it will 
comply with the provisions of subdivision (b) 
[regarding long-term contracts] for the compliance 
period beginning January 1, 2017, the provisions of 
clauses (i) and (ii) shall take effect for that retail seller 
for that compliance period. 

22. When should a retail seller provide such notice to the 
Commission?  For example, before the start of the  
2017-2020 compliance period?  At some point during 
the compliance period?  Please provide a rationale for 
your choice.  

23. How should a retail seller provide such notice to the 
Commission; for example, advice letter; application; 
letter to Director of Energy Division? 

24.  If a retail seller states its intention to comply with 
Section 399.13(b) during the compliance period  
2017-2020, should the requirements related to  
short-term contracts set out in D.12-06-038, OP 15, 
continue to apply to that retail seller?  Why or why not? 

25. If a retail seller states that it intends to comply with 
Section 399.13(b) during the compliance period  
2017-2020, but less than 65 percent of the RECs it counts 
toward RPS compliance in that compliance period are 
associated with long-term contracts, how should the 
Commission treat that compliance showing?  
(e.g., should the ordinary compliance rules for the  
2017-2020 compliance period be applied?  Should the 
Commission impose a penalty?)  
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26. Should the Commission interpret  
Section 399.13(a)(4)(B)(iii) as allowing a retail seller to 
count as excess procurement in the compliance period 
beginning January 1, 2017 RECs associated with  
short-term contracts that had not been allowed to 
provide excess procurement in the compliance period 
2014-2016?  Why or why not?  Consider the following 
example; provide other quantitative examples if 
relevant. 

Example:  Retail seller (RS) signs a contract for PCC1 
procurement of 7 years duration in 2013.  RS receives 
RECs from that contract in 2014, 2015, and 2016 and 
retires all of them for RPS compliance in the compliance 
period 2014-2016.  In accordance with D.12-06-038,  
OP 27, all of these RECs are subtracted from the total 
quantity of RECs retired in that compliance period 
before any excess procurement is calculated.  If RS 
receives RECs from this same contract in 2017, 2018, and 
2019, and retires all of them for RPS compliance, may 
RS include the RECs retired for compliance in the  
2017-2020 compliance period in its excess procurement 
calculation? 

IT IS RULED that: 

1.  Comments of not more than 25 pages may be filed and served not later 

than May 5, 2016, in accordance with the instructions in this ruling. 

2.  Reply comments of not more than 10 pages may be filed and served not 

later than May 16, 2016. 

Dated April 15, 2016, at San Francisco, California.  

 
 
 

 
 

  /s/  ANNE E. SIMON 
  Anne E. Simon 

Administrative Law Judge 
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ATTACHMENT A 
 

Table 6: Example Excess Procurement Calculation (Compliance Period 1) 

Note: Category 1, 2 and 3 RECs meet the criteria of Sections 399.16(b)(1), 399.16(b)(2) 399.16(b)(3), 
respectively; Short-term contracts are less than 10 years in length 

Data Table  Quantity of 
RECs 

Portfolio Content Category 
Requirements for 

Compliance Period 1 

Procurement Quantity Requirement  2,500 N/A 

RECs from contracts executed prior to June 1, 2010 1,000 N/A 

RECs from contracts executed after June 1, 2010 2,000 N/A 

Long-Term Category 1 900 Minimum Category 1 is 1,000 
RECs (2,000 * 50%) Short-Term Category 1 100 

Long-Term Category 2 400 
N/A 

Short-Term Category 2 0 

Long-Term Category 3 600 Maximum Category 3 is 500 
RECs (2,000 * 25%) Short-Term Category 3 0 

Total RECs Retired in Compliance Period 1 
(2011 – 2013) 

3,000 N/A 

Example Excess Procurement Calculation for 
Compliance Period 1 

Quantity of 
RECs Calculation 

Total RECs Retired in the Compliance Period 3,000 
 

minus All RECs from Short-Term Contracts 
Signed after June 1, 2010 

- 100 
 

minus Portion of RECs from Category 3 
Contracts above the Maximum Limit 

- 100 
Total Category 3 RECs minus 

Maximum Allowed 
(600 – 500 = 100) 

equals RECs Eligible for Excess Procurement = 2,800 
 

minus  Procurement Quantity Requirement for 
the Compliance Period 

- 2,500 
 

equals Excess Procurement from the 
Compliance Period 

= 300 
 

 
(END OF ATTACHMENT) 


